Te salut din nou


Ma bucur ca vrei sa afli mai multe lucruri despre mine.

Numele meu este Valeriu Macovei si sunt printre putinii speakeri care abordeaza conceptul de negociere in Romania.

In prefata spuneam ca doresc sa reinvat oamenii sa negocieze, deoarece consider ca aceasta abilitate o avem si o punem in practica inca de la nastere.

Daca iti este greu sa crezi, gandeste-te la un nou nascut care incepe sa planga din diferite motive (foame, sete, frig, ud etc) la un anumit volum. Daca nu suntem dispusi sa-i acordam atentia dorita, va incepe sa ''negocieze'' .
Cum credeti ?...exact prin cresterea numarului de dB, pana in momentul in care suntem dispusi sa facem o prima concesie.

Dar odata cu inainatarea in varsta tindem sa devenim din ce in ce mai buni, pana cand in prima faza parintii care de multe ori autoritar ne obliga sa incetam sa mai negociem, spunand cel mai adesea '' lasa comentariile ''. La scurt timp apare si educatoarea care nu accepta sa-ti negociezi nici programul si nici jucariile cu care ai vrea sa te joci. Apoi profesorii,colegii si nu in ultimul rand societatea in ansamblu.

Paradoxal ca ajunsi la maturitate aceleasi persoane ne indeamna sa negociem locul unde dorim sa muncim, veniturile, partenerii atat cei de afaceri cat si cei de viata si exemplele pot continua

Din pacate multe persoane nu-si vor atinge niciodata adevaratul potential, din cauza fricii cultivate in mare parte in prima decada a vietii.

Cursurile mele vin in sprijinul celor care doresc sa redobandeasca aceasta abilitate dar de data aceasta invatand atat regulile teoretice cat si pe cele practice care stau la baza negocierii.

EXPERIENTA MEA

   Daca admitem ca abilitatea de a negocia este inclusa in bagajul genetic atunci am o experienta de peste 32 de ani.

   Doar ca in primii 19 de ani am practicat-o doar intuitiv fara sa-i cunosc regulile. Acest lucru s-a schimbat odata cu admiterea intr-o scoala cu profil militar. Acolo am inceput sa o perfectionez si la nivel teoretic. Primul motiv a fost acceptarea sociala, avand in vedere numarul mare de colegi cu care imparteam majoritatea timpului, inclusiv dormitorul.

   Dupa absolvire, am ales Iașul ca destinatie unde urma sa pun in slujba societatii cele invatate. Un oras minunat, unde munca de teren mi-a dat ocazia sa-mi perfectionez zilnic tehnicile de negociere. Inca de atunci stiam ca un principiu fundamental al negocierii este sa-i insufli oponentului sentimentul ca este castigator.

   Ganditi-va la situatia in care urma sa sanctionez pe cineva, iar aceasta cu un proces-verbal in mana sa se simta castigator. Un demers nu tocmai usor, dar nu de putine ori eram intrebat de catre colegi cum reusesc sa amendez pe cineva, iar la sfarsit aceasta sa-mi multumeasca.

   Dupa aproximativ 2 ani minunati petrecuti in Iasi, dorind sa ma dezvolt si mai mult, am ales cea mai complexa unitate pe care o are structura din care fac parte si m-am mutat in Bucuresti, care pentru urmatorii 6 ani mi-a devenit noua casa.

   Cred ca a fost pentru prima oara cand am simtit cu adevarat ce inseamna sa iesi din zona de confort. Sa abandonezi cei mai buni prieteni, sa lasi un urma un colectiv frumos, un statut pe care l-ai cultivat si crescut iar cand sa ajungi sa culegi roadele..sa pleci. Dar nu oriunde, in Bucuresti,intr-un un mediu atat social cat mai ales profesional deosebit de complex.

   Pentru a ma integra si progresa, nu mi-a ramas altceva de facut decat sa invat si sa-mi duc cunostiintele in domeniul negocierii la urmatorul nivel. Aceasta perioada a coincis si cu misiunea de aproape 7 luni in Afganistan. Dincolo de mediul foarte ostil si de cultura total diferita, a trebuit sa interactionez si sa mentin legaturi foarte stranse atat cu militarii din alte state membre NATO dar cel mai important cu omologii nostri din armata afgana.

   Un demers extrem de dificil avand in vedere situatia conflictuala, motivul pentru care eram acolo, conceptele religioase si tensiunile care trebuiau gestionate in cel mai eficient mod. Un loc in care daca greseai o data, erau sanse mari sa nu mai parte la o a doua sansa.

   Revenind in tara am continuat sa ma pregatesc si la nivel teoretic in domeniul negocierii si conflictologiei, obtinand un titlu de master in domeniul Managementului Crizelor si Prevenirii Conflictelor in cadrul Universitatii Nationale de Aparare ''Carol I'' Bucuresti.

   Dupa absolvirea acestei scoli de prestigiu impreuna cu alti colegi am pus bazele asociației : Centrul de Studii pentru Securitate, Managementul Crizelor și Prevenirea Conflictelor (ACSSMCPC), constituită ca o asociație profesională și tehnicoștiințifică, avand ca scop dezvoltarea cercetării științifice în domeniul securității și managementului crizelor sub directa coordonare a Universității Naționale de Apărare ”Carol I”, București.

   Dupa ce m-am mutat in Oradea unde mi-am intemeiat o frumoasa familie, am inteles ca aceste cunostiinte se pot aplica eficient si in alte domenii cum ar fi: domeniul vanzarilor, managementului, leadeashipului, relatiilor inter-umane etc.

    Incepand cu anul 2016 am inceput si cursurile Facultatii de Psihologie din cadrul Universitatii Oradene.

   Cursurile mele nici nu sunt structurate si nici nu vreau sa fie percepute ca fiind academice. Ele inglobeaza si cristalizeaza atat experienta mea cat si a multor persoane si personalitati cu care am avut ocazia sa interactionez de-a lungul timpului.

   Chester Karras spunea '' S-ar putea in viata sa nu primesti ceea ce meriti, dar sigur vei obtine ceea ce negociezi '' asa ca te invit sa iti dezvolti aceasta abilitate si sper din toata inima ca la sfarsitul timpului petrecut pe acest site sa gasesti cel putin o informatie care sa te ajute sa devii, daca nu un negociator mai iscusit, macar un om mai bun.

Diplome

Unele dintre diplomele care atesta cele prezentate mai sus